Věra Chytilová (Czechy)

Věra Chytilová (1929 – 2014) - kobiecy głos czechosłowackiej nowej fali. Ukończyła praską szkołę filmową FAMU w 1962 roku, od początku interesowały ją wątki feministyczne w kinie. Jej twórczość można podzielić na kilka odmiennych stylistycznie okresów: od dokumentalnej metody w duchu cinéma-verité (Worek pcheł, O czymś innym), przez wyraźną stylizację i abstrakcję (Stokrotki, Owoce rajskich drzew spożywamy), aż po satyrę widoczną m.in. w filmach Gra o jabłko czy Jak się rodzi osiedle. W 2000 roku została nagrodzona Czeskim lwem za całokształt twórczości.

Filmografia

  • Inventura Febia
    2011
  • O láskách týraných, cyklus České milování
    2009
  • Hezké chvilky bez záruky
    2006
  • Pátrání po Ester
    2005
  • Trója v proměnách času
    2003
  • Vyhnání z ráje
    2001
  • Vzlety a pády
    2000
  • Pasti, pasti, pastičky
    1998
  • Dědictví aneb Kurvahošigutntag
    1992
  • Mí Pražané mi rozumějí
    1991
  • T. G. M. - osvoboditel
    1990
  • Kopytem sem, kopytem tam
    1988
  • Šašek a královna
    1987
  • Vlčí bouda
    1986
  • Prague
    1985
  • Praha - neklidné srdce Evropy
    1984
  • Faunovo velmi pozdní odpoledne
    1983
  • Chytilová versus Forman
    1981
  • Kalamita
    1981
  • Panelstory
    1979
  • Čas je neúprosný
    1978
  • Hra o jablko
    1976
  • Kamarádi
    1971
  • Ovoce stromů rajských jíme
    1969
  • Sedmikrásky
    1966
  • Perličky na dně
    1965
  • O nečem jiném
    1963
  • Pytel blech
    1962
  • Strop
    1962
  • Žurnál FAMU
    1961
  • Pan Ká
    1960
  • Zelená ulice
    1960
  • Kočičina
    1960
  • Dům na Ořechovce
    1959

Portal DAFilms.pl powstał w wyniku inicjatywy Doc Alliance, kreatywnej współpracy 7 europejskich festiwali kina dokumentalnego. Naszym celem jest przesuwać granice filmu dokumentalnego, wspierać jego różnorodność i promować wartościowe autorskie filmy.

Członkowie Doc Alliance