Bill Morrison (Stany Zjednoczone)

Bill Morrison pracuje głównie z archiwalnymi materiałami found footage, które montuje z muzyką współczesnych kompozytorów. Dokument Decasia zrealizował we współpracy z kompozytorem Michaelem Gordonem, film został wybrany do Narodowego Rejestru Filmowego Biblioteki Kongresu Stanów Zjednoczonych w 2013 roku. Z kolei The Great Flood zrealizowany razem z gitarzystą i kompozytorem Billem Frisellem, otrzymał prestiżową nagrodę Smithsonian Ingenuity Award w 2004 roku.

Filmografia

  • Weaving
    2018
  • The Dockworker's Dream
    2016
  • Dawson City: czas zatrzymany
    2016
  • Little Orphant Annie
    2016
  • Niver vs Walls
    2016
  • Beyond Zero: 1914-1918
    2014
  • Back to the Soil
    2014
  • The Film That Buys the Cinema
    2014
  • Back to the Soil
    2014
  • All Vows
    2013
  • The Great Flood
    2013
  • Re:Awakenings
    2013
  • Just Ancient Loops
    2012
  • Tributes - Pulse
    2011
  • The Miners' Hymns
    2011
  • Release
    2010
  • Spark of Being
    2010
  • Every Stop On The F Train
    2008
  • Dystopia
    2008
  • Fuel
    2007
  • Who By Water
    2007
  • Porch
    2006
  • The Highwater Trilogy
    2006
  • Outerborough
    2005
  • Gotham
    2004
  • Light Is Calling
    2004
  • The Mesmerist
    2003
  • East River
    2003
  • Decasia
    2002
  • Trinity
    2000
  • Ghost Trip
    2000
  • City Walk
    1999
  • The Film of Her
    1996
  • Nemo
    1995
  • The Death Train
    1993
  • Footprints
    1992

Portal DAFilms.pl powstał w wyniku inicjatywy Doc Alliance, kreatywnej współpracy 7 europejskich festiwali kina dokumentalnego. Naszym celem jest przesuwać granice filmu dokumentalnego, wspierać jego różnorodność i promować wartościowe autorskie filmy.

Członkowie Doc Alliance

Czy chcesz regularnie otrzymywać newsletter z naszym filmowym programem?

Zapisując się na newsletter wyrażam zgodę na przesyłanie na podany adres e-mail informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U.2017.1219 t.j.) na temat usług oferowanych przez Doc-Air, z.s. przy ul. Ostrovní 126/30 z siedzibą w Pradze. Oświadczam, że zapoznałem(am) się z Zasadami przetwarzania danych osobowych, rozumiem i zgadzam się z ich brzmieniem, jednocześnie jestem świadomy(a) swoich praw,w tym prawa do sprzeciwu wobec technik stosowanych w marketingu bezpośrednim.

Poslat svému Junioru

Zavřít